PAU CIVIL

Sergi Civil Meriggi
9788493182090
10.00 €
Català
Rústica amb solapa
HUMANITATS
96 pàgines
130 x 205
0 grams
biografia
Hi ha col·leccions, que poc a poc i sense gaire soroll van fent una tasca important i aquest és el cas de la que s’anomena “Gent Nostra”, on es fan unes biografies intenses, són llibres de petit format, que no arriba a las cent pàgines, i donen una idea clara del personatge, aportant força informació. A través de la seva llarga trajectòria ha tractat una variada gama de personatges i citarem, a títol de exemple, arquitectes de Gaudí a Domènec i Montaner, pintors de Fortuny a Miró, escultors de Clarà a Huguet, escriptors de Verdaguer a Espriu, passant per Maragall, Segarra o Foix, politics de Macià a Companys, figures senyeres com el Cardenal Vidal i Barraquer o dones tan importants com Frederica Montseny, entre molts d’altres.
El món de la música hi ha hagut una important representació amb compositors com Vives, Granados, Montsalvatge, Mompou i Gerhard, personatges de la qualitat humana i artística com Pau Casals ó musics com Eduard Toldrà. També hi ha hagut moltes publicacions dedicades als cantants més representatius de la nostra terra, com Hipòlit Làzaro, Graziela Pareto, Mercé Capsir, Conchita Badia, entre d’altres. Voldria fer referència a un menys conegut, però que va realitzar una important carrera per Europa i Amèrica, Pau Civil, escrit pel seu fill, Sergi Civil, a partir de una informació que anava guardant el seu pare.
El tenor Pau Civil va néixer a Teià al 20 de Novembre de 1899 i va morir a Barcelona el 28 de desembre de 1987. A través de la narració veiem el seu despertar per la música, els seus estudis, el debut al any 1925 amb Rigoletto i això li va generar noves actuacions primer a Barcelona, després per la resta de Espanya, però volent ampliar els seus coneixements el 1927 es va anar a Milà i es va fer assidu a la Scala, on cantaven els grans intèrprets, i finalment el 1928 debutà a Itàlia, on va iniciar la primera etapa de la seva carrera. També s’enamorà de Pierina Meriggi, que fou la seva companya tota la vida.
Més tard va fer una temporada als Països Baixos, tornant a Itàlia on va ampliar el seu repertori, i també va ser sol·licitat per estrenar moltes obres. L’any 1933 debutà al Liceu i es va presentar als millors teatres d’Itàlia. Una bona notícia són els èxits que l’hi obren l’escenari de la Scala, realitzant una important carrera en tot el país. Al començar la segona guerra mundial, les coses es compliquen i Civil i la seva família venen a Espanya per continuar la seva carrera. L’any 1947 va fer una gira per Amèrica, seguint la seva carrera fins el 1956, any que s’acomiada dels escenaris amb actuacions en el desaparegut teatre Calderón de Barcelona. L’amor al teatre el va fer continuar com a director d’escena i també col·laborà amb companyies de sarsuela.
En el llibre hi ha una interessant cronologia i la seva discografia; l’operística de l’època d’esplendor, i sarsuela, gravada poc abans de retirar-se. És interessant escoltar-ho amb la seva veu bonica i timbrada, i un fraseig profund adequat a cada un dels estils.